Litt kort om meg. Mitt navn er Maria og jeg arbeidet tidligere som fødselsfotograf og doula. Jeg er utdannet fysioterapeut med en doktorgrad fra Norges Idrettshøgskole. Jeg arbeider nå først og fremst som bryllupsfotograf, men da denne bloggposten har veldig mange besøk hver uke, lar jeg den ligge kvar og så håper jeg disse tipsene kan hjelpe andre som har gjennomgått et keisersnitt. 
Maria

Etter et keisersnitt så anbefales det at man ikke skal belaste operasjonssåret de første seks ukene. Man skal for eksempel unngå tunge løft, tungt husarbeid, og hardere treningsøvelser for magen. Det er også viktig å følge med på operasjonssåret og holde det rent, for å unngå infeksjoner (kilde: Ullevål sykehus). 

Jeg opplevde at man fikk veldig lite instruksjoner i hva man bør og ikke bør gjøre etter et keisersnitt. Et keisersnitt er et stort inngrep i buken, og som utdannet fysioterapeut som har arbeidet med opptrening av pasienter etter andre typer av operasjoner syntes jeg det var rart at det var så mangelfull informasjon. Derfor har jeg lyst til å dele mine beste tips med dere, både som fysioterapeut, og som en som selv har født med keisersnitt.

Forsøk å være i bevegelse

Å være i bevegelse er viktig for å redusere risikoen for blodpropp og for å unngå forstoppelse, og det å gå er en fin aktivitet. Jeg vet at det å stå og gå etter et keisersnitt ikke er veldig deilig. Jeg husker selv at jeg knapt klarte å reise meg opp fra sengen de første dagene, og når jeg gikk så klarte jeg ikke å rette meg opp i ryggen i det hele tatt. Men jeg begynte med små korte turer, og alt ettersom ukene gikk så klarte jeg å rette meg mer opp i ryggen og gå lengre turer. Å være i bevegelse, og komme seg ut av huset, er også viktig for vår mentale helse. Vær bare forsiktig med å gå med tung vogn i bratt oppoverbakke de første seks ukene, da dette vil belaste magemusklene dine. 

Ta dine smertestillende

Sykehuset vil gi deg råd om hvilke smertestillende tabletter du kan bruke, hvor mye og hvor lenge. Jeg husker selv at jeg ville slutte med tablettene fortest mulig, og jeg valgte derfor å trappe ned tidligere enn anbefalt, men det var ikke noe lurt. Jeg fikk bare veldig vondt igjen, hvilket gjorde at jeg ble mer stillesittende, og dermed følte meg dårligere. Så lytt til legen din!

Unngå klær som strammer

Operasjonssåret vil være ømt i lang tid, så unngå klær som strammer akkurat over arret. Gravidbukser og gravidtruser er supert å bruke også etter fødselen. 

Bekkenbunnstrening

Mange kvinner tror at da de ikke har født vaginalt så er ikke bekkenbunnstrening så viktig for dem, men det er ikke riktig. Bekkenbunnen har under graviditeten blitt utsatt for en stor belastning, så det er bra å komme i gang med bekkenbunnsøvelser så fort du orker for å unngå problem med inkontinens. 

Drikk vann

Det er lett å bli dehydret både fordi du under operasjonen mistet en del blod, og hvis du ammer. Å unngå å bli dehydrert er viktig, blant annet for å unngå forstoppelse. 

Å gå på toalettet 

Det å gå på toalettet etter et keisersnitt kan føles litt skummelt, og i hvert fall om du er forstoppet og må presse for å få ut avføring. Så virkelig pass på å drikke nok, og spise fiberrik mat. Ting som kan underlette ved toalettbesøk er å bruke en pute for å støtte magen, samt å sette opp føttene på en liten krakk slik at du får knærne over hoften for å lettere slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen. Husk å ikke holde pusten hvis du må presse litt da dette skaper et stort press i buken, men forsøk å puste vanlig. Det kan også være lurt å bruke forebyggende mykgjørende midler som man får kjøpt reseptfritt på apoteket. 

Puter i mengder

Etter et keisersnitt kan man ikke ha for mye puter i senga. Det å ligge helt flatt på ryggen kan være ubehagelig etter et keisersnitt da det setter operasjonssåret på strekk. Jeg husker ikke hvor mye puter jeg hadde, men de første ukene etter operasjonen sov jeg mer halvt sittende enn liggende. Etterhvert som smertene ble mindre og jeg mer bevegelig, så reduserte jeg på antallet puter. Husk også å ikke reise deg fra liggende til sittende ved å bruke magemusklene, men kom deg over på siden, slik at du kan komme deg opp ved hjelp av armene. 

Støtte magen med en pute eller lignende

Støtte magen med en pute eller lignende når du må nyse, hoste, le etc for å unngå å sette press på magen. 

Massere arret

Etter operasjonen vil området rundt arret være sårt og ømt. Det er også vanlig at hudnerver blir skadet under inngrepet så derfor kan huden føles både nummen og følelsesløs. Det å massere huden rundt arret, og selve arret når det er leget, er en fin måte å øke blodsirkulasjonen, få økt mobilitet i huden og de underliggende strukturene, unngå arrvev, samt stimulere hudnervenes vekst slik at du får tilbake følelsen i huden. Å massere arret og området rundt er også en fin måte å bli kjent med dette området igjen. Hvis keisersnittet var en traumatisk hendelse, forbundet med mye smerte og negative følelser, så er det lett at den emosjonelle smerten setter seg i kroppen, og gjør at området blir spent og vondt. Ved å berøre og massere dette området, kan vi ha en dialog med kroppen og frigjøre noe av den spenningen og smerten som vi har lagret der. 

Husk å hvile, og lytte til kroppen

Etter et keisersnitt trenger både kroppen og hodet hvile. Det kan være mange ulike følelser man sitter igjen med etterpå, spesielt om det var et akutt keisersnitt, så det å få hvile og reflektert over det som skjedde er viktig ikke bare for tilheling av operasjonssåret, men også mentalt. 

Jeg håper at disse tipsene kan være til noen hjelp!

TIDEN ETTER KEISERSNITT – TIPS OG RÅD

Planlagt keisersnitt

Et planlagt keisersnitt er bestemt på forhånd, og vanlige årsaker til dette kan være at mor utvikler komplikasjoner i svangerskapet som kan være farlige for både henne og/eller barnet, for eksempel morkaken begynner å svikte, barnet ligger i tverrleie, svangerskapsforgiftning, eller at morkaken dekker fødselskanalen (placenta previa). Man kan også få innvilget et keisersnitt pga for eksempel sterk fødselsangst, tidligere traumatisk fødsel, eller barn med vannhode, men hvert enkelt tilfelle vil vurderes av en lege. Under et planlagt keisersnitt vil mor være våken under operasjonen og få en spinal- eller epiduralbedøvelse. Partner kan være med inn på operasjonsstuen, og senere på postoperativ avdeling. Hvis alt står bra til med barnet, så vil mor få babyen på brystet med en gang etter fødselen. Etter operasjonen vil mor og babyen får være noen timer på postoperativ avdeling til tilstanden til mor er stabil, før dere flyttes over til barselavdelingen. 

Akutt (uplanlagt) keisersnitt

Et akutt keisersnitt skjer oftest når det oppstår komplikasjoner under fødselen, men kan av og til være nødvendig hvis det skjer komplikasjoner i svangerskapet før fødselen har startet. Vanlige årsaker til et akutt keisersnitt er for eksempel at fødselen stopper opp, navlesnoren kommer i klem, babyen får ikke nok oksygen eller at babyen viser tegn til å ikke ha det bra. Keisersnittet skjer oftest i løpet av 30-60 minutter. Normalt sett så finnes det derfor tid til å få informasjon om hva som skjer, og mulighet til å stille spørsmål til jordmor/lege. Hvis mor allerede har spinal- eller epiduralbedøvning så kan dette oftest brukes under operasjonen, slik at mor kan være våken under operasjonen, og partner kan være tilstede, akkurat som ved et planlagt keisersnitt. 

Katastrofesnitt

Av og til oppstår en livstruende situasjon for mor og/eller barnet og barnet må forløses øyeblikkelig. Årsaker til et katastrofesnitt kan for eksempel være prolaps av navlesnoren, morkakeløsning og redusert fosterlyd. Da finnes det ikke tid til å informere mor og partner om keisersnittet der og da, uten det må skje etterpå. Ved et katastrofesnitt så vil mor bli lagt i full narkose og for at ting skal gå fortest mulig vil man ikke ta seg tid til å vasken magen til mor steril eller legge inn kateter før operasjonen. Partner kan ikke være med under operasjonen. Hvis babyen trenger medisinsk hjelp etter fødselen, vil babyen taes med til nyfødtintensiv avdeling, ellers vil babyen og partner få møte mor på postoperativ avdeling som ved planlagt keisersnitt. 

Kilder: nhi.no, fhi.no, legeforeningen.no

Ulike typer av keisersnitt

I ANLEDNING AV AT APRIL ER “CESAREAN AWARENESS MONTH” VIL JEG SKRIVE NOEN INNLEGG OM KEISERSNITT. Å TA HÅND OM EN LITEN NYFØDT BABY OG HA ET OPERASJONSSÅR PÅ MAGEN, KAN BY PÅ NOEN UTFORDRINGER. SÅRET VIL VÆRE VONDT OG ØMT, OG DET ER VIKTIG AT DU PASSER PÅ DEG SELV OG KROPPEN DIN, SLIK AT SÅRET FÅR LEGES ORDENTLIG. HER KOMMER MINE BESTE TIPS FOR Å GJØRE DEN FØRSTE TIDEN ETTER ET KEISERSNITT BEST MULIG. 


TIDEN ETTER KEISERSNITT – TIPS OG RÅD