Å ta hånd om en liten nyfødt baby og ha et operasjonssår på magen, kan by på noen utfordringer. Såret vil være vondt og ømt, og det er viktig at du passer på deg selv og kroppen din, slik at såret får leges ordentlig. Her kommer mine beste tips for å gjøre den første tiden etter et keisersnitt best mulig.
I anledning av at April er “Cesarean Awareness Month” kommer her et nytt innlegg om tiden etter et keisersnitt (første innlegget finner du her). Etter et keisersnitt så anbefales det at man ikke skal belaste operasjonssåret de første seks ukene. Man skal for eksempel unngå tunge løft, tungt husarbeid, og hardere treningsøvelser for magen. Det er også viktig å følge med på operasjonssåret og holde det rent, for å unngå infeksjoner (kilde: Ullevål sykehus).
Jeg opplevde at man fikk veldig lite instruksjoner i hva man bør og ikke bør gjøre etter et keisersnitt. Et keisersnitt er et stort inngrep i buken, og som utdannet fysioterapeut som har arbeidet med opptrening av pasienter etter andre typer av operasjoner syntes jeg det var rart at det var så mangelfull informasjon. Derfor har jeg lyst til å dele mine beste tips med dere, både som fysioterapeut, og som en som selv har født med keisersnitt.

Forsøk å være i bevegelse
Å være i bevegelse er viktig for å redusere risikoen for blodpropp og for å unngå forstoppelse, og det å gå er en fin aktivitet. Jeg vet at det å stå og gå etter et keisersnitt ikke er veldig deilig. Jeg husker selv at jeg knapt klarte å reise meg opp fra sengen de første dagene, og når jeg gikk så klarte jeg ikke å rette meg opp i ryggen i det hele tatt. Men jeg begynte med små korte turer, og alt ettersom ukene gikk så klarte jeg å rette meg mer opp i ryggen og gå lengre turer. Å være i bevegelse, og komme seg ut av huset, er også viktig for vår mentale helse. Vær bare forsiktig med å gå med tung vogn i bratt oppoverbakke de første seks ukene, da dette vil belaste magemusklene dine.
Ta dine smertestillende
Sykehuset vil gi deg råd om hvilke smertestillende tabletter du kan bruke, hvor mye og hvor lenge. Jeg husker selv at jeg ville slutte med tablettene fortest mulig, og jeg valgte derfor å trappe ned tidligere enn anbefalt, men det var ikke noe lurt. Jeg fikk bare veldig vondt igjen, hvilket gjorde at jeg ble mer stillesittende, og dermed følte meg dårligere. Så lytt til legen din!
Unngå klær som strammer
Operasjonssåret vil være ømt i lang tid, så unngå klær som strammer akkurat over arret. Gravidbukser og gravidtruser er supert å bruke også etter fødselen.
Bekkenbunnstrening
Mange kvinner tror at da de ikke har født vaginalt så er ikke bekkenbunnstrening så viktig for dem, men det er ikke riktig. Bekkenbunnen har under graviditeten blitt utsatt for en stor belastning, så det er bra å komme i gang med bekkenbunnsøvelser så fort du orker for å unngå problem med inkontinens.
Drikk vann
Det er lett å bli dehydret både fordi du under operasjonen mistet en del blod, og hvis du ammer. Å unngå å bli dehydrert er viktig, blant annet for å unngå forstoppelse.
Å gå på toalettet
Det å gå på toalettet etter et keisersnitt kan føles litt skummelt, og i hvert fall om du er forstoppet og må presse for å få ut avføring. Så virkelig pass på å drikke nok, og spise fiberrik mat. Ting som kan underlette ved toalettbesøk er å bruke en pute for å støtte magen, samt å sette opp føttene på en liten krakk slik at du får knærne over hoften for å lettere slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen. Husk å ikke holde pusten hvis du må presse litt da dette skaper et stort press i buken, men forsøk å puste vanlig. Det kan også være lurt å bruke forebyggende mykgjørende midler som man får kjøpt reseptfritt på apoteket.
Puter i mengder
Etter et keisersnitt kan man ikke ha for mye puter i senga. Det å ligge helt flatt på ryggen kan være ubehagelig etter et keisersnitt da det setter operasjonssåret på strekk. Jeg husker ikke hvor mye puter jeg hadde, men de første ukene etter operasjonen sov jeg mer halvt sittende enn liggende. Etterhvert som smertene ble mindre og jeg mer bevegelig, så reduserte jeg på antallet puter. Husk også å ikke reise deg fra liggende til sittende ved å bruke magemusklene, men kom deg over på siden, slik at du kan komme deg opp ved hjelp av armene.
Støtte magen med en pute eller lignende
Støtte magen med en pute eller lignende når du må nyse, hoste, le etc for å unngå å sette press på magen.
Massere arret
Etter operasjonen vil området rundt arret være sårt og ømt. Det er også vanlig at hudnerver blir skadet under inngrepet så derfor kan huden føles både nummen og følelsesløs. Det å massere huden rundt arret, og selve arret når det er leget, er en fin måte å øke blodsirkulasjonen, få økt mobilitet i huden og de underliggende strukturene, unngå arrvev, samt stimulere hudnervenes vekst slik at du får tilbake følelsen i huden. Å massere arret og området rundt er også en fin måte å bli kjent med dette området igjen. Hvis keisersnittet var en traumatisk hendelse, forbundet med mye smerte og negative følelser, så er det lett at den emosjonelle smerten setter seg i kroppen, og gjør at området blir spent og vondt. Ved å berøre og massere dette området, kan vi ha en dialog med kroppen og frigjøre noe av den spenningen og smerten som vi har lagret der.
Husk å hvile, og lytte til kroppen
Etter et keisersnitt trenger både kroppen og hodet hvile. Det kan være mange ulike følelser man sitter igjen med etterpå, spesielt om det var et akutt keisersnitt, så det å få hvile og reflektert over det som skjedde er viktig ikke bare for tilheling av operasjonssåret, men også mentalt.
Jeg håper at disse tipsene kan være til noen hjelp!
Møt meg
Hei! Mitt navn er Maria og jeg arbeider som fotograf og doula. Jeg fotograferer milepælene i menneskers liv, slik som fødsel og bryllup. Jeg er utdannet fysioterapeut med en doktorgrad fra Norges Idrettshøgskole, men valgte etterhvert å følge hjertet mitt og begynne å arbeide som fotograf, og det har jeg ikke angret på. Her finner du mer informasjon om fødselsfotografering, bryllupsfotografering eller familiefotografering med meg. Jeg gleder meg til å høre fra deg!

Be the first to comment